30 червень о 09:54 

Музейні експонати дозволяють відчути подих часу, а розповіді музейників – пройти стежками минулого, завдяки якому постає сучасність. Саме тому у дні свят та пам’ятних дат музей наповнюється відвідувачами, які прагнуть долучитися до історії, краще зрозуміти минуле, щоб добре орієнтуватися у сучасності. Так було й 28 червня у День Конституції України 🇺🇦.

Всі три заходи День Конституції в Скарбниці Історичного музею відбувалися на основі виставки «Європейська Україна. Доба Мазепи». Символічно, що її було відкрито рік назад, саме у цей важливий для Української державності день. Адже експонати виставки розповідають про становлення України модернової, про часи, коли було написано документ, який з часом увійшов в історію як «Конституція Пилипа Орлика», «Перша Конституція України».

🔹 О 14:00 Ольга Дударєва розіграла своєрідну шахову партію (інтерактивна екскурсія “Гетьманщина. Гра престолів”), зануривши відвідувачів у часи, коли народжувалася козацька держава. То був інтелектуальний квест у пошуках важливих відповідей: хто був друзями України, а хто – ворогами, чи був у неї шанс стати сильним і незалежним гравцем на шахівниці історії.

🔶 За дві години потому відбулася велелюдна екскурсія, яку проводив куратор виставки кандидат історичних наук Ярослав Затилюк. Гостем музею цього разу був колектив Шевченківської районної державної адміністрації міста Києва. Захоплива розповідь пана Ярослава зайвий раз переконала відвідувачів, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору: мова йшла про освітні заклади, створені за європейською гуманістичною моделлю, про обізнаність українців Гетьманщини засадами природного права та дискусіями західних мислителів щодо права на повстання проти володаря-тирана, про Конституцію Пилипа Орлика у порівнянні з тогочасними законодавчими традиціями інших європейських держав.

🔴 Родзинкою відзначання Дня Конституції у Скарбниці стала зустріч з Тарас Компаніченко і його чудовими піснями.

Продовження розмови про Україну часів гетьмана Мазепи очікує на відвідувачів у неділю, 2 липня, коли ви матимете можливість потрапити у легендарні історичні часи на Екскурсія-феєрія «Дума про гетьмана Мазепу».

📸 Вікторія Сідорова