20 червень о 16:41 

У минулу неділю, 18 червня, ми знову привернули увагу відвідувачів до виставки «Європейська Україна. Доба Мазепи». Її актуальність підкреслили події тижневої давнини, коли у храмі Всіх Святих вперше в історії Києво-Печерської лаври звучала молитва за гетьмана Івана Мазепу.

Авторська екскурсія Катерини Костюченко була присвячена коштовному церковному начинню 17-18 століть, представленому на виставці. Це – напрестольні хрести, потири, оправи Євангелій, ікони, пишно декоровані карбованими візерунками. Кожен з цих предметів поєднує в собі земну красу і духовне піднесення, пов’язує в єдине ціле історію особистостей дарувальників (а серед них чимало відомих імен) та історію самих предметів.

Зображення на літургійних предметах – то віконце до найвідоміших біблійних сюжетів, які один за одним оживали в розповіді пані Катерини.

Виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи» і надалі продовжує свою роботу, і на вас очікують нові цікаві події, які дозволять глибше познайомитися з унікальними витворами українських майстрів минулого та краще зрозуміти нашу історію. Слідкуйте за анонсами!

📸 Вікторія Сідорова