15 червень о 08:59

Музей – із великою повагою та безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.


У зібранні нашого музею є декілька предметів, що походять з далеких східних країн. Серед них – кинджал у коштовних піхвах.

Прорізне лезо кинджалу виготовлене із заліза, фігурне руків’я виточене з кістки й прикрашене коштовними каменями та золотою інкрустацією. Піхви оздоблені золотими пластинами із карбованим рослинним візерунком. На золотому покритті яскраво виділяються три смужки бірюзових вставок. Вважається, що кинджал виготовлено індійськими майстрами у 18 столітті, а піхви до нього припасували майстри Бухари десь наприкінці 19 – на початку 20 століття. Ці предмети спершу потрапили до колекції Богдана і Варвари Ханенків, а вже потому стали музейним надбанням.

Індія 18–19 століть уявлялася європейцям казковою країною. Такою зобразив її, зокрема, англійський письменник Ред’ярд Кіплінг у знаменитій «Книзі джунглів». Індійський кинджал викликає асоціацію зі зброєю Мауглі – «залізним зубом», який він роздобув, потрапивши до скарбниці стародавнього палацу, що вже давно поглинули джунглі (в книжці йде мова про княжий анкас, в кінематографі це коштовний кинджал).

Історія Мауглі дуже символічна і повчальна.

Хлопчик потрапляє у джунглі до вовчої зграї, бо його батьків убив жорстокий тигр Шерхан, гроза джунглів. Тигр продовжує полювати на Мауглі, вважаючи його своєю здобиччю. Під захистом названих батьків і друзів хлопчик з часом перетворюється на відважного юнака, здатного постояти за себе. Його сила зростає, коли він здобуває вогонь («червону квітку») і зброю («залізний зуб»). Це дозволяє Мауглі врятувати вожака зграї Акелу від безчестя і вперше відкрито протистояти Шерханові. Юнак перемагає тигра і виганяє його зі словами: «Іди геть, смалена кішка! Тебе більше ніхто не боїться!» Але злостивий хижак залишається таким же безжальним і підлим, як і раніше. І коли тигр порушує ґрунтовний Закон Джунглів – поважати життя інших під час великої посухи – Мауглі згуртовує тварин і назавжди позбавляє джунглі ницого звіра.

Деякий час після народження ми є доволі слабкими, і будь-який хижак здатен завдати нам шкоди. Але ми зростаємо, набираємося сил, досвіду, спираючись на допомогу друзів – і настає час, коли ми здатні дати відсіч кривдникам і звільнити рідну землю від підступного ворога.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦