27 червень о 08:33

У неділю, 25 червня, у нашому Музеї було людно. Втім, як завжди, коли захід проводить провідна наукова співробітниця музею, кандидат історичних наук Любов Клочко. Її авторська екскурсія «Золота пектораль – знахідка століття» є однією з улюблених серед відвідувачів музею.

Любов Степанівна – скіфолог. Вона має великий досвід польової практики, працювала разом із Борисом Мозолевським на Дніпропетровщині. Тому її розповіді про археологічні експедиції, про видатного археолога та розкопки кургану Товста Могила у 1971 році, коли було знайдено пектораль, особливо захоплюючі. Відвідувачі відчули себе свідками того, як Борис Мозолевський, досліджуючи центральну гробницю, обережно знімав шар за шаром землю і раптом його щось вкололо. Як виявилось згодом, це була деталь пекторалі – ріжок кози 🐐.

Знайомство з давнім шедевром ювелірного мистецтва продовжувалася в експозиційному залі, де в розповіді оживав «світ земний» легендарного народу скіфів.

Цей ефект важко передати словами, тож чекаємо вас на наших заходах у музеї, щоб зануритись в атмосферу дивовижного світу археології та стародавнього ювелірного мистецтва.

📸 Вікторія Сідорова

27 червень о 08:33 ·
Авторську екскурсію «Золота пектораль – знахідка століття» проводить Любов Клочко, проводить провідна наукова співробітниця музею, кандидат історичних наук.

25 червня 2023 року
Скарбниця Національного музею історії України