🔔 Знайомтесь, це – Ірина Матійчук, викладач 👩‍🏫 історії мистецтв у Вишнівському академічному ліцеї №2 Вишневої міської ради (Київська область).

Саме вона є автором відгуку, афористичні слова з якого стали своєрідним девізом цьогорічного тижня пекторалі:

«Пектораллю ми можемо гордитися так само, як Франція Джокондою».

Як з’ясувалося, пані Ірина є добрим другом нашого музею. Вона часто приїжджає до нас зі своїми учнями 🚶‍♀️🚶🚶‍♂️, щоб наживо знайомитися з шедеврами ювелірного мистецтва давніх часів. І завжди найбільшу увагу приділяє скіфській пекторалі з Товстої Могили.

Події 2016 року, коли було написано відгук, вже забулися. Але пані Ірина говорить, що кожну зустріч з пектораллю сприймає дуже емоційно і завжди намагається свій захват передати дітям 💁‍♀️💁. На її думку, яку ми повністю розділяємо, пектораль є ключовим мистецьким символом України 🇺🇦, який має бути пізнаваним в усьому світі. Мабуть, саме тому й виникла асоціація з Джокондою 🤰, Лувром 🏦, Францією 🇫🇷

Пані Ірині вдалося потрапити у неділю, 25 червня, на авторську екскурсію Любові Клочко «Золота пектораль – знахідка століття» і перед її початком отримати обіцяний подарунок 🎁 від музею – сувенірну сумку–шопер 🧺 із зображенням сюжету з пекторалі.

Сумка прийшлася до смаку, і пані Ірина зауважила, що подібна сувенірна продукція є одним з важливих напрямків популяризації давніх витворів. Саме так вважаємо і ми, тому в музейній крамничці постійно з’являються нові різноманітні цікавинки, що нагадуватимуть нашим відвідувачам про зустріч із музеєм та мистецькими шедеврами минулого.

📸 Вікторія Сідорова