10 червень о 09:07

Музей – із великою повагою та безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня, 10 червня, відзначається Всесвітній день модерну.

Цей художній стиль почав формуватися наприкінці 1880-х років і дуже швидко привернув увагу художників, архітекторів, дизайнерів, ювелірів і всіх інших людей мистецтва по всій Європі. Найчастіше його називають модерн («сучасний»), хоча побутують й інші назви: ар-нуво, сецесія, югендштіль, ліберті.

Головною особливістю нового стилю була відмова від прямих кутів і ліній на користь більш плавним і вигнутим формам, які наслідували природні вигини рослин. Модерн намагався стати єдиним синтетичним стилем, в якому всі елементи з оточення людини були б виконані з дотриманням загальних правил. Це було своєрідне намагання створити новий, казковий, світ, наближений до природи і краси, на противагу реальному воєнно-машинному світові кінця ХІХ – початку ХХ століття. Розвиток модерну перервався у 1914 році з початком Першої Світової війни. Світ захлиснули страждання і смерть, в які він занурився, не враховуючи незначні «відлиги», на довгі півстоліття.

Особливо захоплював митців модерну світ квітів, і він знайшов блискуче відтворення в декорі предметів інтер’єру та прикрас. Орхідеї, папороть, троянди, тюльпани, лілеї, іриси, клематіси і, навіть, чортополох. І кожна квітка в модернових витворах мала свою символіку: любов, тиша, розкіш, надія, ніжність, мужність.

У зібранні музею є пара срібних кубків у вигляді струнких тюльпанів. Ніжки – високі звивисті стеблини, огорнуті листям, чаша – квітка, підсвічена золотінням. Виготовлено кубки в Німеччині в останні десятиліття XІX століття.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#модерн #сецессія #югендштіль #кубки #тюльпан