9 червень о 18:28 

Україна остаточно перемогла у справі щодо так званого «скіфського золота»!
Національний музей історії України

9 червень о 18:23 
Україна остаточно перемогла у справі щодо так званого «скіфського золота».

Верховний Суд Нідерландів залишив у силі рішення про те, що с повинен передати кримські скарби державі Україна. Інформацію про це оприлюднили 9 червня.

Процес, що триває дев’ять років, стосується предметів мистецтва та археології, які чотири кримські музеї передали Музею Алларда Пірсона в Амстердамі для виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря» (тривала з лютого по серпень 2014 року). В лютому 2014 року росія почала окупацію Криму. Після цього повертати музейні цінності на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Утім, кримські музеї, які де-факто контролює влада росії, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес.

Нагадаємо основні його етапи:

1️⃣ У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби державі Україна відповідно до Закону про спадщину.

2️⃣ Апеляційний суд Амстердама також вирішив задовольнити позов про передачу кримських артефактів державі Україна, але вже на підставі Закону України «Про музеї» та наказу Міністерства культури України від березня 2014 року. Цей наказ надає міністру культури повноваження ухвалювати рішення про передачу музейних експонатів на відповідальне зберігання, якщо є ризик знищення, втрати або пошкодження.

3️⃣ Музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного Суду Нідерландів на рішення Апеляційного суду. Вони просили Верховний Суд скасувати апеляційне рішення, зокрема посилаючись на порушення статті 1 Першого протоколу (право на мирне володіння своєю власністю) Європейської конвенції з прав людини.

Верховний Суд Нідерландів відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, а рішення апеляційного суду залишив без змін. Спір припинено, і Музей Алларда Пірсона має передати скарби державі Україна, а не музеям Криму, які нині перебувають в окупації.

З повною інформацією про касаційне рішення можна ознайомитися на сайті Верховного суду Нідерландів: https://www.hogeraad.nl/…/beslissing-hof-allard-pierson…

На фото – сторінки каталогу виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря» з предметами з Усть-Альмінського городища. Знахідки належать до колекції Бахчисарайського історико-культурного заповідника