29 травень о 14:06 

Музей – із великою повагою та безмежною вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня 570 років тому, 29 травня 1453 року, перестала існувати Східна Римська або ж Візантійська імперія.

Візантія була наступницею Римської імперії, що зародилася близько 27 року до н. е. та проіснувала до 395 року, коли відбувся поділ імперії на Західну та Східну. Хоча формально вважалося, що Рим продовжував існувати, адже державу називали Імперією ромеїв тобто римлян. Візантією її назвали історики у 18 столітті, й ця стала загальноприйнятою (від міста Візантій, на основі якого був збудований Констинтинополь – столиця імперії).

Візантійська імперія проіснувала понад тисячоліття. Це були століття злетів та занепаду, але в усі часи вона мала величезний культурний вплив на сусідні народи.

Однією з яскравих ознак тисячолітньої історії були золоті монети – соліди (від латинського «твердий») або ж номізма. Вперше вони були карбовані за часів імператора Константина Великого ще у 309 році. Переважно це були монети із золота найвищої проби (переважно 95,6%, досягнути більш чистий склад було технічно важко) вагою близько 4,5 г. Цей стандарт витримувався майже 700 років, аж поки в ХІ столітті не розпочалися економічні та політичні негаразди.

Декілька таких монет є і в зібранні нашого музею. Зокрема, це монети, які використовували у якості підвісок до нашийних прикрас. Походять вони з комплексу знахідок, віднайдених у 1927 році поблизу Келегейських хуторів (нині село Гладківка) на Херсонщині.

На аверсі цієї монети зображено фігуру імператора Константа ІІ (правив у 641 – 668 роках) з символами влади, на реверсі так звана Голгофа – символічне відтворення місця страти Христа.

В останнє століття існування головними ворогами Візантійської імперії стали турки-османи.

Зрештою, 2 квітня 1453 року армія султана Мехмеда взяла в облогу Константинополь. Незважаючи на останню відчайдушну оборону після двомісячної облоги місто «впало» 29 травня 1453 року. Візантійський імператор, Костянтин XI Палеолог, востаннє був помічений, коли скинув свої імператорські регалії та кинувся у рукопашний бій після того, як стіни міста були взяті.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#Візантія #ВізантійськаІмперія #Константинополь #Келегеї #ХерсонськаОбласть