3 травень о 09:07 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
Велика грецька колонізація… Важлива сторінка в історії і Греції (Еллади), і багатьох народів Середземномор’я та Причорномор’я.

Почалося все ще у VIII столітті до н.е. Еллада була перенаселена, нестача землі, відсутність можливості продавати ремісничу продукцію – все це причини для пошуку нових земель. Ватаги тих, хто наважувався на мандри до чужих берегів, складалися з людей роботящих. А Чорне море інколи було прихильним до них, і тоді його називали Понт Евксинський – море Гостинне, але було, як писав Борис Мозолевський «море здавалось злим, котило хвилю високу», то й називали його Понт Авксинський – Негостинним.

І ось – нові землі. На острові Березань при вході у Дніпровсько-Бузький лиман виникло перше поселення. А потім – ціла низка. На пагорбах Бузького лиману елліни збудували Ольвію, що значить – Щаслива. Спочатку облаштовували житла в землянках, а згодом виросли міста з храмами, театрами, майстернями. Жителі налагодили зв’язки зі своїми сусідами – скіфами. У них, тобто, у скіфів-орачів, греки закуповували, насамперед, зерно, яке відправляли до метрополії. А натомість скіфи одержували і ювелірні витвори, і красивий посуд, і вино. «Греки вино везли у Скіфію карооку» (Борис Мозолевський). Греки були хорошими виноробами. В Елладі раніше, ніж у всій Європі, почали вирощувати виноград. Мабуть, його завезли фінікійські мореплавці з Близького Сходу на острів Крит і острови Егейського моря, звідки виноград поширився на материкову Грецію.

Історія виноградарства налічує не менше 3-х тисячоліть. У багатьох міфах читаємо, що вирощувати виноград, а також одержувати зі стиглих грон напій, еллінів навчив бог Діоніс. Про нього не раз ми писали у наших дописах. Його вшановували і скіфи як бога життєдайних сил. А вино скіфи споживали не так, як греки. Елліни дотримувались певних настанов: оскільки вино було міцним і досить густим, то напій розбавляли водою.

Крім того, за велінням Діоніса пили тільки 3 чаші: «Три чаші я дарую благомислящим у моєму застіллі: першою чашею вшановуємо здоров’я, а другою – наші радощі любовні, а третьою – благодатний сон. Додому йде розумний після цього».

За дотримуванням цих правил, спостерігав сам Діоніс: зображеннями його очей часто прикрашали посудини. Така представлена на виставці у нашій Скарбниці: вишукана тонкостінна чаша у формі зрізаного конуса з вузьким денцем і хвилястим верхнім краєм. Виготовлена у VI столітті до н.е. Гончарний виріб вирізняють дві великі ручки і декоративне оформлення – розпис червоного забарвлення: смуги меандру, кружалець, виноградної лози з гронами та листям, а над цими візерунками – два ока, які слідкують за людиною, яка тримає чашу.

Виробництво керамічного посуду в Елладі має таку ж довгу історію, як і виноробство. Кераміка здавна привертала увагу досконалістю форм, вишуканими візерунками, змістовними композиціями. Про це – буде далі, тож слідкуйте за нашими дописами.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#колонізація #Ольвія #Березань #вино #виноградарство #Діоніс