24 квітня о 09:37 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

1927 року поблизу Келегейських хуторів (нині с. Гладківка Скадовського району Херсонська області) випадково було знайдено середньовічне поховання VII ст.

До складу комплексу, що представляло собою поховання знатного кочовика, входили золоті оздоби військового поясу, зброї та кінської вузди. Крім того було знайдено багато прикрас: підвісок, перснів, сережок, які могли бути як чоловічими, так і жіночими. Знахідка золотого хреста, персня зі знаком хреста та золотих монет, які входили до складу подарунків варварським вождям, свідчить, очевидно, що похований був воєначальником, тісно пов’язаним із Візантією.

Серед знахідок виділяється кілька візантійських золотих монет – солідів. До деяких з них було припаяно вушка. Очевидно, вони складали нагрудну прикрасу.

Одна з підвісок виконана з монети, на аверсі якої зображено на повний зріст імператора Іраклія з його синами та співправителями. Праворуч від батька безбородий Іраклій Константин, ліворуч – Іракліон. Володарі в коронах і хламідах, з «державами» в руках.

На реверсі – зображення голгофського хреста на сходах. Таке зображення з’явилося на монетах саме за правління Іраклія, який після перемоги над персами повернув до Єрусалиму Хрест Господній. Ліворуч від хреста монограма з хрестика та літер “Р” та “h” “. Праворуч від хреста літери, що дуже затерті і складні для прочитання. Вони можуть означати рік правління. По краю поля читається VICTORIA, під хрестом напис CONOB. CON означає місце карбування – монетний двір Константинополя. OB має подвійне значення: літери означають число 72 і вказують на те, що монета становить 1/72 грошового фунта. Також з них починається слово obryzum, яке означає чисте золото.

Деякі соліди, ймовірно, випускалися спеціально для виплат-подарунків кочовим елітам з кінця правління імператора Юстиніана I (527–565 рр.) до правління Константина IV (668–685рр).

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#солід #Візантія #кочовики #Келегеї #Гладківка #ХерсонськаОбласть