9 квітня о 08:33 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня   9 квітня християни західного обряду відзначають Великдень – День Воскресіння Ісуса Христа.

Цього дня в римо-католицьких храмах відправляється найвища літургійна служба – меса, основою якої є святе Таїнство Євхаристії (Причастя). За уявленнями християн, Євхаристію встановив та вперше провів сам Ісус Христос під час Таємної Вечері. Вважається також, що через Євхаристію Христос присутній у храмі своїми Тілом і Кров’ю у вигляді дарів – хліба та вина.

Окрім інших літургійних предметів, під час меси використовується дароносиця (лат. pyxis, ciborium). Це спеціальна чаша для зберігання і роздачі учасникам меси євхаристичного хліба – гостії (від лат. hostia – жертва).

За літургійними правилами Римо-католицької церкви, дароносиця виготовляється з коштовних металів і має бути бути золоченою, щонайменше всередині.

Саме така золочена срібна дароносиця (циборіум) зберігається в нашому музеї.

Основна її частина складається з деталей, властивих для традиційного потира – широкої чаші, стрункого стояна з «яблуком» і піддона у формі шестипелюсткової розетки.

Окрасою циробріума є кришка, увінчана фігурою Ісуса Христа в оточенні сяйва (mandorla). Позаду Христа – літери IHS (Jesus Hominum Salvator, тобто «Ісус – Спаситель людства») і хрест із двома списами унизу (символи страсних знарядь).

Усі частини дароносиці оздоблені ажурним сканим візерунком, що покриває гладку золочену поверхню, мов мережана сорочка. Це надає виробу надзвичайної урочистості.

Головна особливість декору дароносиці – оздоблення різнокольоровими скельцями, огранованованими, як коштовні камені. Їх кількість, розташування та чергування кольорів мають сакральне значення.

Навколо фігури Христа бачимо 12 скелець червоного, світло-зеленого і синього кольорів. Таку ж кількість округлих кастів розміщено по краю кришки. Загальновідомо, що число 12 має багату символіку як у Старому, так і в Новому Завіті (наприклад, 12 апостолів або 12 каменів, що прикрашають Небесний Єрусалим). У внутрішньому колі на кришці розташовані 6 квадратних червоних скельця (порівняйте з шестикутною зіркою Давида, що є символом Діви Марії і самого Христа). 4 червоних скельця утворюють хрест – символ Христа. Червоний колір символізує Кров Христову, яку Він пролив заради спасіння людей, і, відповідно, – Його любов до людей. Червоний колір буквально пронизує увесь декор дароносиці.

У розташуванні скелець на чаші, «яблуці» та піддоні є свої закономірності, що також засновуються на символіці чисел 3, 6, 8, 12. Окрім червоного, використані скельця ще трьох кольорів: синього (символ небес, істини, цнотливості, безсмертя), зеленого (символ життя), жовтого (символ Святого Духа, божественного одкровення, просвітління).

Цю урочисту дароносицю, згідно з клеймами, було виготовлено у 1710-х роках Йоганном Штоссом (Johann Stoss), майстром цеху міста Ґлоґув в Нижній Сілезії (Польща). Відомо, що це був вклад Бориса Шереметєва (1652–1719) до Успенської церкви Києво-Печерської лаври.

Зі Святом усіх, хто сьогодні відзначає Великдень! Laudetur Jesus Christus!

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#Великдень #циборіум #КиєвоПечерськаЛавра #Ґлоґув #ЙоганнШтосс