6 квітня о 21:27 

5 квітня 1710 р. у Бендерах між гетьманом Пилипом Орликом – сподвижником і послідовником Івана Мазепи, та Військом Запорозьким було укладено «Договори і постанови прав і вольностей військових». Традиційно документ називають Конституцією Пилипа Орлика і вважають вінцем козацької політико-правової думки, сформованій під впливом актуальних серед тогочасних європейців ідей природного права, справедливості та суверенітету. Поза тим, появу першої української конституції доречно вважати одним із здобутків у боротьбі проти московської тиранії, піднятої більш як 300 років тому гетьманом Іваном Мазепою.

З цієї нагоди запрошуємо на цикл заходів, що відбудуться у Скарбниці 9 квітня, де ви зможете не лише більше дізнатися про гетьмана Івана Мазепу та першу українську конституцію, а й відчути справжній дух тієї епохи.

👉О 13:00 розпочнеться Кураторська екскурсія виставкою «Європейська Україна. Доба Мазепи», яку проведе Ярослав Затилюк, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник музею.

👉А о 14:00 одразу після екскурсії розпочнеться Концерт «De libertate гетьмана Мазепи» . Основною темою концерту стане розкриття згадок про гетьмана Мазепу в усній народній творчості та поезії України 18 століття.

У концерті звучатимуть історичні пісні, кобзарська, лірницька музика до танцю, псальми та канти у виконанні спудеїв Студії при Національній заслуженій капелі бандуристів України ім. Г.І.Майбороди за участю Юрія Єжеля, Марії Кривенко, Юрка Довганича, Тетяни Куцько, Дмитра Царенка, Аліни Коваленко, Дмитра Гринюка, Вікторії Шинкаренко, Влада Мазура, Марії Арестович, Юрка Слюсара.

Керівник – Тетяна Лобода.

👉17:00 – Театралізована Екскурсія-феєрія «Дума про гетьмана Мазепу». Київська відьма Килина помандрує у минуле, щоб розвінчати декілька історичних міфів про гетьмана Мазепу, культову особистість, навколо якої до цього часу точаться доволі гострі суперечки.

Заходи відбудуться за адресою вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Києво-Печерської лаври), Скарбниця Національного музею історії України. Вхід до Лаври через головну браму.