Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

#ЦьогоДня

2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги.

Улюблені герої, жахітливі злодії, таємничі перетворення, карколомні подорожі, неймовірні предмети… Казки розмивають межу світів – реального і чарівного. Дитячі повісті надають впевненості та рішучості. Пригодницькі романи кличуть у незвідані світи. Ми дорослішаємо, і книжки розповідають про все більш реальні історії, оповіді наповнюються романтикою…

Образи, що прийшли до нас з дитячих книжок, залишаються з нами на все життя. Ми зберігаємо їх у своїй пам’яті, своїх емоціях, давно вже прожитих і майже забутих. Вони знову «оживають», коли ми читаємо книжки нашим дітям, а потім онукам.

Як от лебідь. Образ цього граційного птаха надихнув творців сільнички, виготовленій на початку 20 століття відомою фірмою Карла Фаберже. Цей невеличкий, але вишуканий предмет сервірування столу здатен викликати різні спогади та асоціації.

Хтось уявить тихе романтичне озеро, когось огорне туга, і він замислиться про лебедину вірність, хтось почує тривожні звуки музики відомого балету… Для когось цей образ асоціюється з таємничою сестрою Либідь, античною Афродитою або самою Дівою Марією, а чи навіть Бодхісаттвою… А хтось згадає казкову Царівну-Лебідь… Або неймовірно утаємничену та зворушливу казку Ганса Крістіана Андерсена «Дикі лебеді»… Або красеня-лебедя, на якого перетворилося гидке каченя у казці цього дивакуватого данського казкаря, на честь якого, у день його народження, 2 квітня 1967 року і був започаткований Міжнародний день дитячої книги.

Продовжуйте читати казки і приходьте до Музею пізнавати світ чарівного!

А ще пам’ятайте слова Ганса Крістіана Андерсена: «Життя саме по собі є чарівною казкою!».

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#Андерсон #лебідь #ГидкеКаченя #ДикіЛебеді #КарлФаберже #казка #ДитячаЛітература