16 березня о 10:14

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Під час археологічних розкопок 1955 р. у Києві на вулиці Володимирській, 7-9, які проводила експедиція

Інституту археології АН УРСР спільно з Київським державним історичним музеєм (нині Національний музей історії України) під керівництвом Володимира Гончарова, були досліджені залишки вулиці, яка вела у бік Десятинної церкви, та низка житлових та господарчих споруд.

У нижній заглибленій частині одного з жител розкопано піч, біля якої знайдено свинцеву князівську печатку з написом грецькою мовою: «Господи допоможи рабу своєму Георгію», яка належала Ярославу Мудрому. Також у житлі виявлено уламки візантійських амфор. Ці знахідки свідчать про високий соціальний статус мешканців та їхній зв’язок із княжим двором.

Поруч археологи розкопали залишки ще одного житла, що належало до дещо пізнішого часу та мало наземну й заглиблену частину з піччю. Житло знищив вогонь, і в шарі цього згарища трапилися уламки великої посудини для зберігання зерна, уламки іншого глиняного посуду, серед якого – денце з клеймом у вигляді тризубця, уламки скляного та мідного посуду, скляні та металеві прикраси. Нижче долівки житла в невеликому глиняному горщику, накритому берестою, виявили «скарб» золотих та срібних прикрас.

До складу «скарбу» входили 18 ювелірних виробів ХІІ – першої половини ХІІІ століття: тринамистинні сережки-підвіски, персні, браслети, колти.

Колти (парні) – скроневі прикраси, що підвішувалися до жіночих головних уборів на стрічках або металевих ряснах.

Вони мають оправу з 18 променів, скріплених по колу «рубаним» дротом. В центральній частині – пластинки-вставки із гравійованим зображенням, заповненим черню. Гравіювання зроблено різцем із зубчастим слідом. На одній вставці відтворено птаха, що стоїть у профіль, на іншій — композицію з чотирьохпелюсткової розетки і «рогів», заповнених рослинним візерунком. У жолобку між вставкою та променевою облямівкою — частково втрачена низка з дрібних перлинок.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#колти #рясна #скарб1955 #ВолодимирГончаров #Київ #Володимирська #КняжийКиїв #ІнститутАрхеології #КняжаРусь #ЯрославМудрий