14 березня о 22:52

Сьогодні, у День українського добровольця, в центральному корпусі музею (вул. Володимирська, 2) відкрилася Виставка зброї та спорядження «През шаблі маєм права!». Вона присвячена історії зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення.
Національний музей історії України

14 березня о 22:40 

Сьогодні, у День українського добровольця, відкрилася Виставка зброї та спорядження «През шаблі маєм права!».

Вона присвячена історії зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення.

Унікальна колекція зброї у музеї почала формуватися ще за часів його заснування на зламі 19 та 20 століть. Тепер колекція поповнюється сучасними зразками озброєнь та військового спорядження, зокрема і з російсько-української війни. Виставка показує з якою зброєю боролися та перемагали українці, а також народи, які населяли територію країни.

На відкритті міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів: «Пройшовся залами виставки, і хотів би, щоб ми показали її принаймні нашим ключовим західним партнерам – щоб вони не соромилися надавати нам зброю. Адже в цього питання є історичне підґрунтя. Впродовж століть українці користувалися зокрема кращими зразками західноєвропейського озброєння.»

Експонати ілюструють і те, що щонайменше від доби бронзи (ІІІ – початок І тисячоліття до н. е.) на українських землях використовували імпортовану зброю. На виставці представлена як зброя союзників, так і трофейна – відвойована у ворогів. Так, козацьку добу представляють західноєвропейське, польське, турецьке, московське озброєння та обладунки. А часи українських національно-визвольних змагань 20 століття – найцікавіші зразки озброєння з армії УНР, УГА та УПА. Використання трофейної зброї козаками та воїнами УПА перегукується з використанням українцями танків, які росіяни залишають під час відступів.

Гендиректор музею Fedir Androshchuk зазначив: «Так склалося, що вже рік ми говоримо про зброю. Зброя – це те, що є запорукою нашої свободи і перемоги в умовах війни. Це не могло не відобразитися в ідеях і виставках, які ми представляємо в музеї».

Куратор виставки Богдан Патриляк: «Не даремно у назву виставки винесені слова гетьмана Івана Мазепи з його «Думи». За умов, коли ворог намагається приректи нас на національне небуття, лише збройно можемо відстояти свої людські та національні права».

Частина виставки присвячена битві під Кумейками, яка сталася в грудні 1637 року. Там зійшлися коронна армія Речі Посполитої та козацько-селянські війська під проводом Павла Бута. Минулого року місце бою дослідила археологічна експедиція музею. Виставка демонструє знайдені деталі військового спорядження, зразки боєприпасів, монети, ремісничі та господарські знаряддя.

У одній з вітрин виставки можна побачити фотографії та речі співробітників музею, які добровольцями стали на захист України від російського вторгнення.

Ivan Patrylak, представник Центру дослідження воєнної історії ЗСУ, доброволець з перших днів великої війни, декан історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка: «Виставка має надзвичайно промовисту назву – «През шаблю маєм право». Наприкінці зими й на початку весни минулого року сотні тисяч людей, які так само усвідомили це гасло – що єдине, що дає нам право на життя в умовах війни – це зброя, поповнили ряди сил оборони України. Сотні тисяч важко працювало в тилу, щоб ми могли сьогодні сказати, дивлячись в очі нашим ворогам: рік тому ви оголосили на весь світ, що Україна померла, але сьогодні ми вам кажемо, що Україна жива. Україна житиме. А це означає, що Україна перемагає!».

У відкритті також взяли участь воїни-добровольці: меценат та підприємець Тарас Хмеловський, один з найвідоміших пам’яткоохоронців України Mykhailo Potupchyk, археолог Андрій Петраускас.

Насамкінець майстер українських музичних інструментів Євген Макоцьоба, виконав «Думу» гетьмана Івана Мазепи та низку українських історичних військових пісень.

Виставка триватиме до кінця року з можливістю продовження.

Контакти для ЗМІ: (093) 835 16 96 historyuapress@gmail.com