14 березня о 08:57

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Одним з раритетів нашого музею є Євангеліє, пов’язане з гетьманом України Данилом Апостолом.

Про цей зв’язок говорить карбований герб на зворотній стороні срібної оправи Святої Книги.

Під середником представлений серцеподібної форми геральдичний щит, на якому вигравірувані дві стріли навхрест вістрям донизу. Зверху в перехрестя встановлено рукоятку меча, а з боків – дві зірки. Довкола герба літери – Д А П В И Ц П В З М , які читаються так: «Данило Апостол Полковник Війська Их (Їх) Царської Пресвітлої Величності Запорізького Миргородський».

Оправа, виготовлена невідомим українським майстром, не датована, але напис на гербі дозволяє датувати виріб роками, коли майбутній гетьман обіймав посаду миргородського полковника впродовж 1682-1686 років (саме тоді в Москві царювали «…їх Величності» – Іван і Петро Олексійовичі.

На середнику нижньої дошки – у овальному медальйоні карбоване у повний зріст зображення покровителя козацького полковника пророка Даниїла.

Даниїл постає молодим чоловіком, вбраний у античний одяг. Його погляд спрямований до Небес, а в руках він тримає сувій, на якому вигравіровано: «ОУТОРЖЕН КАМЕN ОТ ГОРИ НЕ РУКАМИ».

Ці слова взято з книги Даниїла. Вони пов’язані з трактуванням пророком сну вавилонського царя Навуходоносора, в якому камінь, що відірвався від гори знищив ідола, виготовленого з різних металів. Ідол символізував різні земні царства, що будуть знищенні з настанням нової, християнської ери. Камінь – то символ Богородиці, що непорочно зачала і народила Сина Божого. Отже зазначена фраза – то пророцтво про майбутнє народження Христа.

В ногах Даниїла – лев. Звір є частиною іншої оповіді про пророка, пов’язану вже з перським царем Дарієм. За наклепом цар наказав кинути Даниїла у рів з левами, але Божий Янгол стримав хижаків, і вони не зачепили їх. Це було ознакою Божого благословіння і невинуватості Даниїла.

Навколо постаті Пророка напис з обох сторін: «Радуйся Даніиле пророки себо проповеданаго Вами / Даниілъ возлюби и украси своими трудами».

Дорогоцінна оправа Євангелія стала карбованим пам’ятником з однієї сторони апостолу Даниїлу, який слугував яскравим прикладом благочестя, відданості Богу і завітним людям, а з іншої Данилу Апостолу – майбутньому державному правителю, який своїм життям і вчинками був достойним благословення.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#Євангеліє #ПророкДаниїл #ДанилоАпостол #Миргород #ПолтавськаОбласть #полковник