13 березня о 07:00 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня
13 березня в світі відзначають Всесвітній день коштовностей.…

Це професійний день експонатів нашого музею коштовностей. Вони покликані розповідати про минулі часи та про наших далеких пращурів, прокладати місточок з минулого у майбутнє, зачаровувати своєю таємничістю, надихати своєю досконалістю.

В них – частина від Землі, що породила метали і каміння, з яких їх зроблено, частина від Вогню, що дарував їм свій незгасимий пломінь, частина від Людини, яка їх виготовила, поєднавши енергію Землі і Вогню.

Сьогодні світ коштовностей нашого музею представляє це ніжне золоте намисто.

Воно складається з двох тонких ланцюжків, спаяних між собою через одне кільце, 14 підвісок з гранатовими вставками, що чергуються з 14 підвісками із намистин (збереглися не всі).

Намистинки були виточені з темно-бузкового кварцу (в двох випадках їх замінили на намистини з блакитного скла), що гармонійно поєднується з яскравою червінню краплинок гранату. Вони мов вогняні стріли розлітаються всюдибіч, запалюючи жагу пристрастей.

Такі прикраси були популярні у римський час. Вони побутували серед заможних мешканців Ольвії, Херсонеса і Пантікапея, а від них, завдяки торговцям, потрапляли і до сарматів.

Знайшли намисто археологи під час дослідження гробниці вельможної сарматки І-ІІ століття н.е. в кургані Соколова Могила поблизу с. Ковалівка Миколаївської області у 1974 році.

Жінка була вбрана у шовковий одяг, декорований золотим гаптуванням. Її прикрашали намиста, сережки, персні. Вірогідно, за життя вона уславилася як жриця могутньої богині родючості, шлюбу і кохання.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#коштовності #намисто #СоколоваМогила #ГалинаКовпаненко #МиколаївськаОбласть #Ковалівка #сармати #жриця