22 лютий о 10:53 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
1971 рік був надзвичайно вдалим для українських археологів.
Добре відомо, що саме того року було розкопано скіфський курган IV століття до н.е. Товста Могила та знайдено золоту пектораль (розкопки Орджонікідзевської експедиції Інституту археології АН України під керівництвом Бориса Мозолевського).

Не менш важливими були результати роботи Запорізької археологічної експедиції, якою керував Василь Бідзіля. Поблизу села Балки археологи дослідили курган Висока Могила, що досягав висоти 10 метрів. Він слугував усипальницею упродовж багатьох століть: тут було знайдено 25 поховань, з яких більшість належала носіям ямної археологічної культури доби ранньої бронзи. А в одному з поховань доби середньої бронзи (№ 17) археологи зафіксували унікальну знахідку – дерев’яне рало, що мало вік понад 4 тисячі років.

Особливу увагу привернули дві гробниці, споруджені у передскіфський час – VIII – перша половина VII столітті до н.е. В обох було поховано видатних воїнів, можливо, степових володарів того часу, що належали до різних поколінь.

В одній з них (поховання № 2) було знайдено меч, на перехресті якого лежала золота бляха, що, вірогідно, прикрашала піхви.

Бляха – масивна, круглої форми, діаметром 36 мм. Лицьовий бік прикрашений трьома концентричними колами із золотого дроту з насічкам. Простір між двома крайніми колами заповнений 23-ма дрібними кільцями. Внутрішнє коло слугує гніздом для вставки з білого непрозорого скла. Воно оточене чотирма опуклостями овальної форми, що імітують пелюстки розетки. На звороті припаяна вузька срібна дужка для кріплення бляхи.

Композиція візерунку пов’язана з солярною (сонячною) символікою. Її часто знаходять на предметах, що походять з передскіфських пам’яток (їх прийнято пов’язувати з кімерійцями). Солярними знаками оздоблювали прикраси, предмети зброї, кінську вузду. Можливо, це пов’язано з якимось особливим вшануванням нашого світила. Відомо, що у давнину різні народи вважали себе онуками або синами бога Сонця. Не виключено, що такі уявлені були і у давніх мешканців степів.

А от технологія виготовлення глухого (непрозорого) скла у передскіфський час була відома лише у державах Передньої Азії. Тому вважається, що ця бляха є археологічним свідоцтвом участі місцевих народів у походах до країн Передньої Азії, що відбувалися у VIIІ-VI століттях до н.е.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#ВисокаМогила #ВасильБідзіля #скіфи #кіммерійці #ПередняАзія #меч