18 лютий о 10:08 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.

Мелітопольський курган…
Вже не раз ми розповідали у дописах про знахідки у цьому кургані: і в тайнику, облаштованому у могилі чоловіка, скіфського зверхника, і в похованні шляхетної скіф’янки зі служницею.

Скіф’янка належала до вищих щаблів у скіфському суспільстві. Всі декоративні елементи її костюма створюють магічне коло, оскільки пов’язані між собою як символи божеств плодючості та знаки захисту від злих сил.

Цікаво, що оздоблені були головні убори, одяг і навіть взуття.

Своєрідна манера художнього втілення образів скіф’янок на пам’ятках образотворчого мистецтва не дозволяє нам побачити їхнє взуття: здебільшого воно прикрите довгою сукнею. Отже, для його вивчення важливим джерелом є декоративні елементи – золоті нашивки.

У Мелітопольському кургані на обох ногах жінки зафіксовані золоті аплікації, до того ж на лівій нозі схема їх розміщення не була порушена. Пластинки – 37 екземплярів у формі квітки арацеї (розміри: 20-22 х 23 мм) були нашиті смугами від кінчиків пальців до підйому. Археологи зафіксували золоті пластинки in situ (тобто, так, як ці пластики були прикріплені на взутті). Таке трапляється не часто, тому керівник експедиції, яка досліджувала Мелітопольський курган, Олексій Тереножкін вирішив рештки взуття «взяти» з поховання «монолітом», не порушуючи розміщення пластинок.

Конфігурація оздоб нагадує трикутник, окреслюючи форму черевичка. Декор закривав передній шов не тільки з міркувань естетики, а й з метою магічного захисту. Дослідники поховання відмітили, що біля кісток ніг спостерігали залишки шкіри, власне тлін червоного кольору. За етнографічними спостереженнями подібне взуття – м’яке, без підошви, виготовлення якого не потребувало спеціальних приладів, виготовляли жінки. Можливо, це один з видів робіт, які Геродот називає жіночими.

Роздивимось оздоби черевичків – фігурні пластинки: вирізані за контуром зображення квітки арацеї. Вона має округлу (дещо видовжену) серединку, заповнену опуклими півкульками, оточену гострими трикутними пелюстками. Цей мотив є рідкісним серед зображень на території Північного Причорномор’я. Рослини, які належать до сімейства Araceae, походять із Середземномор’я. Квіти розрізняються за формою і кольорами і завжди приваблюють особливою красою. В результаті селекції деякі види набули особливої вишуканості і навіть їх вважають весільними.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#скіфи #МелітопольськийКурган #ОлексійТереножкін #ЗапорізькаОбласть