3 березня о 07:35 

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
#ЦьогоДня

3 березня у світі відзначають Міжнародний день письменників.

Ми з вдячністю згадуємо про багатьох відомих письменників, завдяки яким наш світ став набагато яскравішим і багатшим, завдяки яким наша мова бринить різними барвами, завдяки яким ми маємо змогу мандрувати у часі та просторі, бувати у самих найвіддаленіших куточках не тільки Землі, а й Космосу, завдяки яким ми краще розуміємо себе і пильніше придивляємося до інших.

Письменницький талант – уміння володіти словом. Можливість докладно розповісти про великі епічні події або ж декількома словами стисло розповісти найважливіше.

Якось Ернест Гемінґвей посперечався з приятелями, що зможе написати коротке оповідання з 6 слів. На ранок він приніс аркуш, на якому було надруковано:

For sale: baby shoes, never worn. (Для продажу: дитячі черевички, не ношені).

Фраза, яка вихопила ключову подію (продаж черевичків з рук), не пояснюючи, що їй передувало. Ми губимося, що ж сталося: якась трагедія чи звичайна побутова ситуація? А наша уява, наш досвід, наші емоції вже домальовують події, які призвели до продажу.

З часом знайшлося чимало наслідувачів американського письменника, який випадково започаткував новий жанр надкоротких оповідань. Зазвичай, такі оповіді трагічні чи сумні, але навіть у сумі є доля надії…

Sorry soldier, shoes sold in pairs. (Вибач, солдате. Черевики продаються тільки парами).

.

«I didn’t plan it at all» (Я, взагалі-то, цього не планував).

.

Незнайомка. Очі. Посмішка. «Обережно, двері зачиняються!»

Ювеліри також можуть бути лаконічними. Як у випадку з цією брошкою, виготовленої на початку ХХ століття відомою фірмою Карла Фаберже у стилі модерн.

Одна золота дротинка і три коштовні камінці (два кордієрита і діамант). Але в цій лаконічності ховається ціла історія життя…

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#письменник #ЕрнестГемінґвей #6слів #оповідання