9 лютий о 09:22

Музей – із глибокою вдячністю українським воїнам, які боронять нашу землю.
Скіфський курган Товста Могила, який розташовувався поблизу м. Покров Дніпропетровської області, відомий численними знахідками, які допомогли нам глибше зрозуміти далекі часи, відкрити нові сторінки історії, ближче познайомитися з культурою далеких пращурів.

Розкопки проводила у 1971 році експедиція Інституту археології АН України, якою керував Борис Мозолевський.

Вже в перші дні роботи, під час дослідження насипу кургану було знайдено бронзові бляхи, що прикрашали упряж чотирьох запряжних коней, які везли поховального воза. На ньому до місця поховання було привезене тіло померлої «цариці», та він же мав би доправити її до потойбіччя. Залишки самого воза та поховання їздового археологи згодом знайшли в гробниці.

Разом з бляхами було знайдено й бронзові навершя.

Кожен з шести виробів мав ажурну основу, прикрашену зображенням пальметок – умовним відтворенням лапатого листя рослин.

Всередині основи – залізна кулька, а з двох боків до неї припаяні два вушка, до яких колись прив’язували стрічки. Під час руху воза навершя дзвеніли, стрічки тріпотіли на степовому вітру, відганяючи демонів, ласих на душі померлих.

А зверху навершя увінчували фігурки тварин: на трьох – грифонів і ще на трьох – оленів.

Зображення дуже умовні, фігурки сплощені.

Крокуючий грифон не має, як зазвичай, грізного вигляду. Непропорційна фігура, велике око, дивні вигнуті крила. І є в ньому є щось від півня – борідка, що звисає, хвіст з пір’я.

Олень лежить з піднятою головою, підігнувши ноги під тулуб. Над ним віялом розходиться велика крона рогів, кожна з восьми гілок якої закручена на кінці гачком. Плече відмічене завитком. Довгий хвіст, закручений на кінці. І сама незвична деталь – цапина борода. Географ римського часу Страбон розповідав, що мовбито десь в густих лісах Північного Кавказу дійсно можна було побачити бородатих оленів, яких місцеві мешканці називають трагелафос. Чи правда то – невідомо, бо до нашого часу такі дивні звірі не зберіглися, а географи минулого часто видавали легендарні розповіді за реальність.

Три пари грифонів та оленів, мабуть, були символічними – вони натякали на сцени нападу грифонів на оленів, жертовних тварин, говорили про жертовність смерті, пов’язану з майбутнім життям. Символи відродження мають і ажурні основи – вони схожі на бутони, що обіцяють в майбутньому розквітнути в ім’я торжества життя.

.

🇺🇦 Допомогти захисникам України – https://bit.ly/3qbDpnc 🇺🇦

.

#ТовстаМогила #скіфи #грифон #Скіфія #олень #навершя #ІнститутАрхеології #ЗвіринийСтиль #БорисМозолевський #ДніпропетровськаОбласть #Покров